De Fenixloods staat sinds 1923 op Katendrecht en was ooit de grootste loods ter wereld. In 1944 werden de kades van Katendrecht opgeblazen door de Duitse bezetter waardoor de Fenixloods zwaar werd getroffen. Vanaf 1950 werd de loods grotendeels herbouwd als twee afzonderlijke gebouwen. Toen kregen de loodsen ook de huidige naam: Fenixloodsen, naar het mythologische fabeldier dat in staat is telkens weer uit zijn eigen as te herrijzen.

De geschiedenis van de Fenixloodsen is nauw verbonden met die van de haven van Rotterdam en van Katendrecht in het bijzonder. Het enorme gebouw diende voor de op- en overslag van goederen. Architect C.N. van Goor ontwierp een constructie van gewapend beton, met karakteristieke ramen en stevige kolommen. De Fenixloodsen zijn een fantastisch voorbeeld van de markante Rotterdamse havenarchitectuur.

Fenixloods I wordt momenteel getransformeerd tot wooncomplex met in de plint ruimte voor cultuur en horeca. Na een grootscheepse restauratie wordt Fenixloods II de komende tijd in ere hersteld, en wordt dit een plek waar onder meer het verhaal van de landverhuizers wordt verteld: de FENIX. Met de transformatie van dit historische havengebouw kunnen we verbindingen leggen tussen de stad en de wereld, tussen bezoekers en bewoners, oorspronkelijke Kapenezen en nieuwkomers.

'Ter herinnering aan wie de boot nam' NRC Handelsblad

  Het Plan

Het gebouw en de plek van de Fenixloods zit vol verhalen. Vanaf deze kades zijn miljoenen mensen uit Europa vertrokken naar de Nieuwe Wereld. En vanuit elders hier aangekomen.

'From Rotterdam, Many Left for a New Life' The New York Times

Op de volledige eerste verdieping wordt het verhaal van de landverhuizers in beeld gebracht. Voor de FENIX is een kunstcollectie aangelegd die aansluit bij het thema. Werken van internationaal gerenommeerde kunstenaars afgewisseld met verrassende eigentijdse kunst, fotografie en ‘sprekende’ objecten. De collectie verbeeldt op evocatieve wijze het universele verhaal van landverhuizers.

De begane grond biedt in de toekomst een mix van creatieve, culinaire en culturele activiteiten voor de buurt, de stad en bezoekers. Op het dak komt een architectonisch uitzichtpunt, van waaruit Rotterdam 360 graden te zien is.

  tijdlijn

In 2017 besloot het college van B&W van Rotterdam de Fenixloods II te verkopen aan Stichting Droom en Daad (persbericht).

Stichting Droom en Daad heeft in november 2018 de architectenkeuze en het ontwerp bekend gemaakt (persbericht). De voorbereidingen voor de verbouwing zijn in volle gang. De huidige huurders van de loods hebben een tijdelijk huurcontract tot begin 2020. Op het moment dat hun tijdelijke huurcontract afloopt, begint de verbouwing van de loods. Dat wordt integraal gedaan, vanwege de complexiteit van het gebouw. Het is nog niet bekend wanneer de FENIX haar deuren opent.

  partners

Stichting Droom en Daad is in 2016 opgericht om de stad Rotterdam mooier en beter te maken. Droom en Daad investeert in kunst en cultuur. Eén van de eerste initiatieven van de stichting is het behouden en versterken van Fenixloods II waar het verhaal van de landverhuizers wordt verteld. Hiervoor werkt Droom en Daad samen met Stadsarchief Rotterdam, Maritiem Museum, Museum Rotterdam, Nederlands Fotomuseum en Wereldmuseum. Evenals het Red Star Line Museum in Antwerpen, Ellis Island in New York (Verenigde Staten) en Pier 21 in Halifax (Canada) hebben hun medewerking toegezegd.

Voor de restauratie van de Fenixloods II werkt Droom en Daad samen met Crimson Architectural Historians (historisch onderzoek), Stadsherstel Historisch Rotterdam en Bureau Polderman (restauratieplan).

  pers

  contact

De FENIX is een project van Stichting Droom en Daad.

Via deze website kunt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen, of u kunt zich aanmelden voor de nieuwsbrief van Stichting Droom en Daad.

Vragen, opmerkingen of wetenswaardigheden? Stuur een bericht naar info@fenixrotterdam.nl