De Fenixloods staat sinds 1923 op Katendrecht en was ooit de grootste loods ter wereld. In 1944 werden de kades van Katendrecht opgeblazen door de Duitse bezetter waardoor de Fenixloods zwaar werd getroffen. Vanaf 1950 werd de loods grotendeels herbouwd als twee afzonderlijke gebouwen. Toen kregen de loodsen ook de huidige naam: Fenixloodsen, naar het mythologische fabeldier dat in staat is telkens weer uit zijn eigen as te herrijzen.

De geschiedenis van de Fenixloodsen is nauw verbonden met die van de haven van Rotterdam en van Katendrecht in het bijzonder. Het enorme gebouw diende voor de op- en overslag van goederen. Architect C.N. van Goor ontwierp een constructie van gewapend beton, met karakteristieke ramen en stevige kolommen. De Fenixloodsen zijn een fantastisch voorbeeld van de markante Rotterdamse havenarchitectuur.

Fenixloods I is getransformeerd tot wooncomplex met in de plint ruimte voor cultuur en horeca. Na een grootscheepse restauratie wordt Fenixloods II de komende tijd in ere hersteld, en wordt dit een plek waar onder meer het verhaal van de landverhuizers wordt verteld: de FENIX. Met de transformatie van dit historische havengebouw kunnen we verbindingen leggen tussen de stad en de wereld, tussen bezoekers en bewoners, oorspronkelijke Kapenezen en nieuwkomers.

'Ter herinnering aan wie de boot nam' NRC Handelsblad

'From Rotterdam, Many Left for a New Life' The New York Times